A gazdasági válság betörésével fellépő hitelezési mizéria sem oldja meg azoknak az embereknek a problémáját, akik nem tudnak például egy lakást készpénzért megvenni, sőt a gazdasági és társadalmi életből sem lehet kiiktatni ezt a mozzanatot. Az emberi szükségletek egyszerűen olyan tempóban ívelnek felfelé, hogy azt a nagy többség képtelen a munkából megszerzett anyagi javakból előteremteni, biztosítani a maga és családja számára. Pénzügyi szakértők szerint érthető módon csakis akkor hitelt szabadna betervezni és felvenni a háztartásoknak, amelyről biztosan tudják, hogy képesek lesznek azt visszatörleszteni.

Persze akik az elmúlt években hitelre vásároltak autót, ingatlant, ők sem úgy vágtak bele a hitelügyletbe, hogy majd lesz valahogy. A válság talán ezen a ponton érintette a társadalom legnagyobb részét, kérdés, hogy ez után, hogy lehet hitelt felvenni biztonságosan? Hogy lehet elérni, hogy aki hitelből teremt magának új otthont, új életet, annak ne kelljen naponta azzal a gondolattal ébrednie, hogy vajon miből fizeti vissza, mikor veszíti el a lakását, ha nem lesz hirtelen munkája, mi lesz a családdal, ha belebuknak ebbe az egészbe?


A kormány hathatós és hosszú távú megoldást keres a problémára, ennek érdekében igyekeznek olyan feltételeket és körülményeket teremteni e téren, amely ismét megszilárdíthatja és fellendítheti a hitelpiacot. Még ebben az évben egészen új szabályok bevezetésére lehet számítani, amelyek között szerepel az úgynevezett jövedelemarányos hiteltörlesztés szabályainak kimunkálása. Ebben a verzióban az adós számára lehetővé tennék, hogy semmiképp se adósodjon el olyan mértékben, amely rá nézve veszélyt jelenthet. Ennek alapjául a legálisan igazolható nettó jövedelem szolgálna, e mellett kalkulálnának a hitelt igénylő minden létező más hitelével, annak havi részletévek, vagyis minden fennálló kötelezettségével. Természetesen bármely hitel igénylésekor az adott háztartásban befolyó minden jövedelmet és minden adósságot figyelembe vennének e szabályozás nyomán, de nem lenne szempont, hogy a háztartásban hány eltartott személy van.

Nagyon lényeges eleme lenne a tervezett szabályozásnak, hogy rögzítse hitelfedezeti arányokat. Pénzügyi lízing során a korlátozás némileg enyhébb lenne. Sokkal szigorúbb szabályozási rendszert alkalmazna azonban a módozat a devizahitelesekre vonatkozóan. A jegybank tervezetétől nem csak a hitelpiac élénkülését, de az ingatlanpiac fellendülését is lehet esetleg várni.